Вести

АКЦИЈА САВЕТА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ "ДОК ЖИВИ ЈЕЗИК ЖИВИ И НАРОД"

Матерњи језик је језик који људско биће прво научи. Велика је одговорност према матерњем језику и док се учи и док се њиме човек служи али и онда када треба да га новоме нараштају преда.  Препознавши потребу за очувањем сопственог изражаја у матерњем језику Чланови Савета за образовање, науку и технологију ОО СНС Дољевац спровели су акцију под називом "Док живи језик живи и народ". 

"Матерњим се језиком обраћамо најјасније, најтачније и најприсније онима које највише волимо и које треба да највише поштујемо. Наш гост песник Власта Н. Ценић, који управо пише на матерњем језику , био је одличан пример како локални језик универзално значи, да народни говор као изражајно средство  има своје лингвистичке законитости и језичка правила и да он омогућује уметничко изражавање на врло високом естетском нивоу ", рекла је Сузана Живковић, координатор Савета за образовање, науку и технологију.

Акцији су се придружиле и чланице Уније жена ОО СНС Дољевац чије су руке обогатиле како јеловник домаћим јелима тако и амбијент ручним радовима.

"На велики хришћански празник Материце, када се говорило "нашки" јело се из земљаног ђувечара, грнета, пило из тестија. Желеле смо да некадашњи културни живот наше општине оживимо на тренутак и да се подсетимо како се живело некада а како сада" каже Сузана Перић, координатор Уније жена.

 

Великом броју посетилаца на најоригиналнији начин презентована је домаћа радиност,традиционални кулинарски специјалитети и народни обичаји а све то у циљу очувања и неговања културне баштине села у општини Дољевац.